Genel · Pişiresim

Kuymak

İlk yemek olarak kuymağı seçtim çünkü kızımızın en sevdiği yemeklerden biri kuymak. Anne sütü dışında besin almaya başladığı ilk günlerden itibaren kuymak vermeye başladık. Besin değeri açısından oldukça yüksek olan bu yemeğin adını, o ufacik bebeğinizin ağzından duymak ise işin cabası.

Kuymağı yemek konusunda hiç zorluk yaşamadı. Benim teorim kuymağın tadının keskin olmaması ve yeme kolaylığı. Tabii kendisi elleriyle yemeye basladığı anlardan itibaren kuymağı olması gerekenden biraz fazla pişirip köfte seklinde yuvarlayip Nisan’a top top kuuumak diye öğretmiş olmam da işi kolaylaştırmadı değil. Ee ne yaparsınız insan anne olunca her turlu yol mubah oluyor.
Boyle olunca bizim yedi gun olarak bildiğimiz hafta Nisan icin kuumak ve yumuuta günleri olarak iki günden ibaret olmaya başladı.
Gerekli olan malzemeler
2 yemek kaşığı tereyağ
Yarim su bardağı yani yaklaşık 50 gram mısır unu
2 su bardağı sıcak su
Talebe uygun yaklaşık 1 bardak dolusu peynir
1
Gerçek kuymağı yapmak isterseniz aldığınız her malzemenin yöresel olması gerekiyor;
Fırınlanmış mısır unu, ki kokusu da rengi de tadı da bambaşka oluyor
Trabzon tereyağı, kokusu sut gibi tadi mu kem mel
Peynir ise uzayan peynir. O da yöresel hatta kolot deniyor ama uzayan peynir denmesini sevenlerdenim:)
Yurtdışında yasayan birisi olarak her daim bunları bulamamamdan ve gun aşırı evimde kuymak yapmamdan oturu takdir edersiniz ki bu malzemeleri bu şekilde bulamiyorum. Ben de ne yaptim? Kızımın ağız tadına uygun olarak bunları biraz uyarladim. Misir unu fırınlanmış değil ama organik misir unu, tereyağımız tuzlu ve yine organik, peynir ise her türlüsü… Çünkü kızım da aynı benim gibi bir fare; her türlü peyniri seviyoruz. Kuymakta hele her peynir mubah. Beyaz peyniri özellikle tuz için koyuyorum, uzaması için mozarella kullanıyorum, biraz da koku versin isterseniz rokfor ama çocuklara değil.
Yapılışı
Öncelikle yağ tavada eritilir. Tabii tavanı bakır sahan olursa tadından yenmez. Eğer ki ocağınız elektrikli veya benimkisi gibi endüksiyon ise bunu yapamayacağımızdan normal bir tava da kullanabilirsiniz.
2Tavada yağınızı erittikten sonra üstüne peynirinizi veya peynirlerinizi ilave ediyorsunuz.
3Bir süre karıştırdıktan sonra sıcak suyunuzu dokuyorsunuz.
4bisKarışımınız fokur fokur kaynarken elinize aldığınız mısır ununu azar azar ama her katım esnasında hızlıca karıştırarak yediriyorsunuz.
4Olabildiğince hızlı olmalı ki unlar topak topak olmasın. Tüm unu iyice yedirdikten sonra pişmesi için kısık ateşe alıp üstünü kapatıyorsunuz. Ne zaman ki o ilk koyduğunuz tereyağları unların arasından kendilerine yol bulupta kuymağın yüzeyine “ozgurluuuuk” diye bağırarak çıkarlar işte o zaman kuymağınız hazır demektir. 6Hapur hupur bandıra bandıra afiyetle yiyebilirsiniz. Eger ki top top köfte gibi yemek, yedirmek isterseniz biraz fazla pişirip, soğutup, un helvasi gibi kaşıkla top top yapabilirsiniz.
Afiyet olsunnnn.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s