Genel · Pişiresim

İyileştirme Menüsü

Sevgili şefimiz Nisan bu hafta bizlere soğuk havaların başlamasıyla maalesef üşüten aksıran öksüren okuyucuları için iyileştirme menüsü hazırlamış. İyileştirme menümüzde neler mi var? Şöyle ki; tavuk suyuna çorba ve sebzeli tavuk yemeği.

1

Belirtmeden geçemeyeceğim, Nisan tavuk suyuna çorbaya bayılır. Her seferinde kafa iki yana sallanarak « Hiiiimmmm anne çok güzel olmuş eline şaaalık, gene yap » der. Bunu duyan anne erir, biter, kül olur « tabii ki kızım ne zaman istersen »der. Tabii o sırada aklından binbir türlü fikir geçer; bir dahakinde şunu biraz daha az koyarım, belki şu baharatı eklerim, yaparım da yaparım, yeter ki kızçe beğensin, dünyalar benim. J İçindekilere geçmeden once belirtmeliyim ki bu menüyü biz ikimiz artı Nisan höpürdettik. Siz kendinize göre kafanıza estiği gibi değiştirebilirsiniz hatta değiştirin bence de. Hayatta yaptığınız her tarifte, hele ki ana yemekse yani mesela kek gibi kabarma derdi yoksa kesinlikle kendi elinizin dokunuşu olsun. Sihirli ellerinizle hokus pokus yapıp yemeğinizin lezzetine lezzet katın. Hani “Çirkin kadın yoktur bakımsız kadın vardır” sözü varya onun bir uyarlaması da yemekler için geçerlidir bence; “Lezzetsiz, kötü yemek yoktur, özensiz yapılmış yemek vardır”. İstenildiğinde her yemek harika bir ziyafet olabilir. Simdi gelelim tarifimize:

 

İçindekiler

2 adet organik tavuk budu ( organik diye her seferinde yineliyorum, kusura bakmayın ama bilmiyorum olayın ehemmiyetini anlayamamış olanlar olabilir aramızda veya bilmeyenler, yeni katılanlar vs… En azindan cocuklarınıza lütfen olabildiğince yedirmeyin organik olmayan tavukları.

1 adet dolmalık biber, etli etli hatta mümkünse renkli olanlarından

1 adet kabak

3 adet patates

1 orta boy ayarında soğan

1 adet limon

1 yumurta

1 bardak kadar haşlanmış bezelye

1 avuç kadar şehriye ( aslen arpayı daha çok sevmeme rağmen tel şehriyeyi daha kolaylıkla bulmamdandır çorbalarda kendisini kullanmam )

125 gram yoğurt (buradaki porsiyon yoğurtlar 125 gram oldugu icin böyle yazıyorum yoksa o kadar ölçekli çalıştığım söylenemez)

Az miktarda zeytinyağı ve tereyağı

Tuz, karabiber

 

Yapılışı

Öncelikle butlarımız üstlerini hafifçe örtecek kadar suda tuz ve karabiber de eklenerek haşlanır. Ben düdüklüde haşlamayı her zaman tercih ediyorum, benden söylemesi. Organik tavuğun cok daha uzun sürede piştiğini de eklemem lazım. Öyle yarım saatte pişer zannetmeyin; tabii pişirdiğiniz parçanın da ağırlığına göre, bir saat civarında sürüyor. Haşlanan tavuk parçaları sudan çıkartılıyor.

Ben arpacık soğanı kullandım ve bu yüzden soğanları dörde bölmeyi tercih ettim. Siz halka halka yapabilirsiniz büyük soğan kullanacaksanız. Kabak ve patatesleri ise kalınca silindirler, biberi uzun kalınca çubuklar şeklinde doğradım.

2

Öncelikle  tavaya biraz yağ koyuyoruz ve soğanlar hafifçe pembeleşene kadar kavuruyoruz. O güzel kokular etrafa yayılmaya başladığı gibi ikinci etap;

3

Biberleri de soğanların yanına usulca ekleyiveriyoruz.

4

Geri kalmak istemeyen patateslerin haykırışlarına kulak verip hemen onları da biberlerin az biraz ardından tavaya koyuyoruz.

5

Kabaklar da derken ve geri kalmak istemeyen bezelyeler ve harman işlemi.

6

Fakat cok dikkatli olunması gereken bir durum varsa o da karıştırma esnasında özellikle bezelyeler; zira kendileri zaten pişmiş olduklarından dikkatsizce karıştırılma durumunda ezilip bulamaç haline gelebilir.

7

Önceden haşlamış olduğumuz butları da tavamıza itinayla koyup halihazirda tavanın içinde bekleyen diğer malzemelerle üzerlerini örtüyoruz.

8

Üzerine bir kepce kadar tavuk suyundan ilave edip biraz tuz ve biraz da karabiberle kısık ateşte 15-20 dakika kadar pişiriyoruz. İstenirse başta defne yaprağı olmak üzere farklı baharatlar da eklenebilir.

Bu yemeğimiz pişedururken diğer yandan tavuk suyunu ısıtmaya başlıyoruz. Kaynadığı gibi tel şehriyemizi içine atıyoruz.

9

Çorbamız 4-5 dakika ocakta pişerken biz bir kasede yoğurt , limon ve yumurtayı karıştırıyoruz. İyice çırptıktan sonra sıcak çorbamızdan bir kepçe  alıp ağır ağır karışıma eklerken diğer yandan da hızlıca karıştırıyoruz ki yoğurdumuz bir anda sıcağa maruz kalıpta kesilmesin. Ilınan karışımımızı bu defa da çorbanın icine yavaşça dökerken diğer yandan da hızlıca karıştırmaya devam ediyoruz.

10

Çorbamızı kasede veya bizimki gibi bardakta, yemeğimizi de tabağımıza servis edip afiyetle höpür höpür yiyoruz. Kimsenin hiç ama hiç hasta olmaması dileğiyle. Hepinize sağlıklı, huzurlu ve mutlu haftalar diliyoruz.

11

12

 

Advertisements

2 thoughts on “İyileştirme Menüsü

  1. Imfh , ımfh, ımfh ellerinize sağlık, çok güzel olmuş 😍 Kokusu buraya kadar geldi👍
    Kereviz ve yaprağı da güzel gider sanki 😉
    Herkese şifa olsun 😍

    Liked by 1 person

    1. Kesinlikle Özgür abisi😊 Kereviz için çok haklısın ayrıca biz de bayılırız laf aramızda 😀 Miam miam 😋 diyoruz. Zevkli arkadaşımız bizim, senin de dediğin gibi şifa olsun heeerkese🙌

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s