Genel · Pişiresim

Dado Tatlısı

Bu tatlımızın adı Dado Tatlısı zira şefimiz Nisan bu şekilde bir ismi uygun gördü kendisine:)

Yemek yemeği ve yapmayı çok seven bir insan olduğumu az çok herkesler bilir; bir sürü yemekler yapayım, kocaman masalar olsun, saatler süren sohbetler, kimsecikler kalkmasın masadan, gözlerden uyku aksın, artık birileri dayanamayıp da “hadi artık saat kaç oldu” desin. Ve bu söz dahi söylendikten en az bir saat sonra kalkılsın o masadan. Uzatmayayım yemek yapmayı sevdiğim gibi yemek yapımını seyretmeyi de severim. Ve bu dado tatlısı dediğimiz tatlının bir benzerini “Tastemade” isimli uygulamada gördüm. Tabii kendime göre bayağı uyarlamalar yaparak aşağıda göreceğiniz sonuca ulaştık. Şöyle ki;

İçindekiler:

Yapmak istediğiniz ağacın büyüklüğüne uygun milföy hamuru
Elma, ki yine ağacınızın büyüklüğüne göre sizin kararınız olacak kadar
Tarçın
Ceviz
Yumurta sarısı

Süsleme için ise;

Pudra şekeri
Goji meyvesi
Trabzon Hurması

1

Yapılışı:

Öncelikle elmalarımızı rendeliyoruz ve rendelediğimiz elmaları kısık ateşte pişirmeye başlıyoruz.

2

Suyunu salıp çektiği gibi içine tarçını ekliyoruz. Biraz karıştırıyoruz.

3

Küçük bir torbanın veya gerekli aletiniz varsa robotunuzun içinde ağza gelecek şekilde cevizlerimizi kırıyoruz ama toz haline getirmiyoruz. Başkalarına kızıp da hıncınızı cevizlerden almayınız, yemeğinizi sevgiyle yapınız 🙂 Bu cevizleri de elmaların içine katıp 1-2 dakika çeviriyoruz ve karışımın soğumasını bekliyoruz.

4

Sonra hazır olarak aldığınız milföy hamurunuzu bir tahtanın üzerine açınız.

5

Ağaç şeklinde bir parça kesiniz ve üzerine soğumuş olan elmalı karışımınızı koyunuz.

6

Aynı ağaç boyutunda bir hamur parçası kesip şekilde görüldüğü gibi bıçak yardımıyla kesitler oluşturunuz.

7

Kalan parçalardan toplar yapıp elinizde kalan elmaları da içine koyabilirsiniz. Onlar da ağacımızın altındaki hediyeleri temsil ederler ya da bizim gibi ağacı yemeye ilk etapta kıyamayıp tadına da bakmaya can atanlar için iyi bir atıştırmalık olabilir.

8

Sonrasında kesitler attığımız ağacın kenarlarını burmak suretiyle gerçek bir ağaç görüntüsü elde ediyoruz 😛

9

Ağacımızı tamamladıktan sonra üzerine iyice kızarsın diye yumurta sarısını sürüyoruz.

10

Ve işte ağacımızın pişmeden önceki hali.

11

200 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirdikten sonra güzel bir fona alıyoruz. Fakat tabii ki almış olduğunuz hazır milföy hamurunun üzerinde yazan süre ve derecelere uymanızda fayda var.

Fırından çıkardığınızda ağacınızın üzerine kar yağmış izlenimini verebilmek için pudra şekeriyle süslüyoruz ama gerçekten süsleme amaçlı zira çocuklar yiyecek bunu, abartmayalım.

12

Elimizin altında Trabzon hurması olduğu için ağacımızın yıldızını bununla yapmayı tercih ettik ve süslemeleri de goji meyvesiyle yaptık; kendisi inanılmaz faydalı bir meyvedir.

13

Ve karşınızda Dado Tatlısı, kolaylıkla yapınız, afiyetle yiyiniz ve yavrularınıza da hiç çekinmeden yediriniz.

14bis

Bu arada sizlerle şu bilgiyi de paylaşmadan edemeyeceğim:

Ünlü Türk Sumerolog Muazzez İlmiye Çığ’ın ağaç süslemeleriyle ilgili bir yazısında paylaştıkları aynen şu şekilde :

“– Türklerin, tek Tanrılı dinlere girmesinden önceki inançlarına göre, yeryüzünün tam ortasında bir akçam ağacı bulunuyor.

– Buna ‘Hayat Ağacı’ diyorlar. Bu ağacı, motif olarak sıklıkla halı, kilim ve işlemelerimizde görebiliriz.

– Türklerde güneş çok önemli. İnanca göre göre gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 22 Aralık’ta gece gündüzle savaşır.

– Uzun bir savaştan sonra gün, geceyi yenerek zafer kazanır. Güneşin zaferini Türkler büyük şenliklerle akçam ağacı altında kutluyor.

– Güneşin yeniden doğuşu yeni bir doğum olarak algılanıyor. Bayramın adı: Nardugan (Nar = Güneş, Tugan, Dugan = Doğan) Doğan Güneş.

– Güneşi geri verdi diye Tanrı Ülgen’e dualar ediyorlar. Duaları Tanrı’ya gitsin diye ağacın altına hediyeler koyuyorlar, dallarına bantlar bağlayarak o yıl için dilekler diliyorlar.

– Bu bayram için, evler temizleniyor. Güzel giysiler giyiliyor. Ağacın etrafında şarkılar söyleyip oyunlar oynuyorlar. Yaşlılar, büyük babalar, nineler ziyaret ediliyor, aileler bir araya gelerek birlikte yiyip içiyorlar. Bu özel toplantıda yaş ve kuru meyveler, özel yemek ve şekerlemeler tüketiliyor. Bayramın, aile ve dostlarla bir araya gelerek kutlandığı takdirde ömrün çoğaldığına, uğur getirdiğine inanılıyor.

– Kutlamalarda kullanılan ve ve çok saygı duyulan ‘Akçam Ağacı’ yalnız Orta Asya’da yetişiyor.”

Bize bayram olsun, kutlama olsun, eğlence olsun, ailecek koccaman masalarda oturulup muhabbetler etmek olsun, güzel güzel giyinilip yemeler içmeler olsun. Hediyeler almalar ve vermeler olsun, olsun da olsun.

E bizim de ağacımızın tepesindeki yıldız da artık uzamaya başlayan günleri temsilen güneşimiz olsun. Yaşasın kutlamalar.

Sevgiler

Advertisements

2 thoughts on “Dado Tatlısı

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s